Aangepast rooster PKN kerk

Op zondag 28 november was het de eerste advent, de eerste zondag van het nieuwe kerkelijke jaar. De eerste kaars werd aangestoken en het eerste couplet van het kaarsenlied werd voorgelezen. Het begin van de periode waarin we toeleven naar kerst, het feest waarbij we eraan denken dat Jezus als een kleine baby naar de wereld kwam.

Op 5 december was het de tweede advent. De tweede kaars werd aangestoken en het tweede couplet klonk door de kerkzaal. Maar nu wordt het stil...

Lees meer...

Grote fototentoonstelling en expositie

De pandemie heeft ons dagelijks leven flink op zijn kop gezet. Sociale uitsluiting was één van de risico’s wat ons kon overkomen. Jong én oud kreeg er mee te maken. Nu gaat het de goede kant weer op en hebben we behoefte om samen te komen, samen te organiseren en samen onze interesses te delen. Daarom wordt er op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober een grote Fototentoonstelling in combinatie met hobby en kunst georganiseerd in dorpshuis Het Trefpunt!

Klik hier voor meer informatie

Contributiehuisje blijft in trek

IMG 20210727Kollumerpomp – Vanwege onverwachte interesse is er een nieuwe datum gekozen voor enkele rondleidingen bij het Contributiehuisje te Kollumerpomp. Door de kleine groepjes moest een aantal mensen teleurgesteld worden maar zij krijgen een nieuwe kans. Op zaterdag 25 september om 10:00 uur worden de deelnemers getrakteerd op een boeiend verhaal over dit uniek huisje op de Schalderdijk aan de voet van het schitterende Lauwersmeergebied. Men kan het van buiten én van binnen bewonderen en men krijgt uitleg over de functie en de plaats die het huisje innam toen de zee nog voor het zeggen had in dit gebied. Eigenlijk kun je nu concluderen dat de toenmalige bewoners een haat-liefde verhouding hadden met het water.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven vóór vrijdag 24 september18:00 uur via emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-26793885.
U bent van harte welkom en de toegang is gratis!

Contributiehuisje geopend voor publiek

contributie huisjeIn goed overleg met Stichting Erfgoed Kollumerland is het Contributiehuisje op de zeedijk a.s. zaterdag 7 augustus van 10:00 – 12:00 uur geopend voor publiek.

Belangstellenden dienen zich verplicht op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via tel.nr. 06-26793885. Daarbij handhaven we de volgende regels:

 • U dient gevaccineerd te zijn

 • In het bezit van een negatieve test

 • U heeft geen klachten

Er wordt informatie gegeven over dit unieke object en waarvoor het vroeger dienst deed.

U bent van harte welkom!

DE POMP of KOLLUMERPOMP? De Uitslag!

Naar aanleiding van de enquête die we hebben gehouden met betrekking tot het invoeren van Friese plaatsnamen in onze gemeente zijn veel reacties binnengekomen.

Ca. 55% van alle inwoners van 18 jaar en ouder heeft zijn/haar mening gegeven.

De uitslag is dat 89% van de respondenten het liefst Kollumerpomp als officiële naam ziet.

Daarnaast vindt 77% van de respondenten (onafhankelijk van de keuze voor de officiële naam) dat de tweede naam ook op de plaatsnaamborden moet worden vermeld.

Deze uitslag geeft duidelijk aan dat men in grote meerderheid voor het behoud van de huidige plaatsnaam Kollumerpomp is.

Ook geeft de uitslag duidelijk aan dat onze inwoners (Pompsters) ook nog steeds grote waarde hechten aan de naam “De Pomp” en deze graag op de plaatsnaamborden terugzien.

Lees meer...

Veranderingen rond het dorpshuis

In aanvulling op de presentatie van de Foyingaweg willen we ook onderstaande schets met u delen. Bij de plannen voor de Foyingaweg is ook gesproken over het gebied rond het dorpshuis. In een bijeenkomst met bestuurders van alle commissies, verenigingen en stichting in Kollumerpomp is toen deze schets gemaakt.
De volgende onderwerpen zijn daar aan de orde geweest:

 • voor verkeer over de Foyingaweg is niet zichtbaar dat er een school achter het dorpshuis staat. Er ontstaat geen aandacht voor schoolgaande kinderen.
 • parkeren achter het dorpshuis is in het gebied waar de kinderen ook lopen en fietsen. Kan parkeren zo worden gedaan dat het veiliger is voor kinderen?

Parkeren naast het dorpshuis voor de auto's die kinderen brengen?

 • het gebied achter het dorpshuis en voor de school is een kaal stuk. Wat kunnen we daar ontwikkelen voor bv sport of...
 • naast het dorpshuis is plek voor de jonge kinderen om te spelen en op het dorpsplein de grotere. De twee speelgebieden liggen nu los van elkaar en kan dat niet meer een geheel worden..

 

Herinrichting van de Foyingaweg

Er wordt al lang gesproken over de herinrichting van de Foyingaweg. Hieronder vindt u meer informatie over het hoe en waaromtrent deze herinrichting. Onderaan de pagina vindt u een pdf bestand met beelden van de huidige situatie, en over suggesties voor verbetering. Denk met ons mee, of kom zelf in actie.

Herinrichten van de Foyingaweg
De Foyingaweg in Kollumerpomp is een doorgaande weg van straatklinkers waar een 30 km zone geldt. Aan beide zijden van deze weg staan huizen en sommige staan zelfs dicht op de weg. De weg is lang, recht en breed en is een doorgaande weg. Het is niet een overdreven drukke weg maar er wordt vaak sneller gereden dan toegestaan ook door vrachtwagens en enorme trekkers met bonkende karren. De ondergrond van klei zorgt dat de trillingen ver door dreunen tot in de huizen. De glazen in de kasten en de scheuren in de muren kunnen dit onderschrijven. De dagelijkse aardbevingen zorgen voor schade aan huizen en die worden steeds erger. Wij als inwoners van De Pomp zijn allemaal afhankelijk van deze weg. We zijn erdoor verbonden en hebben er vast allemaal een mening over. Er wordt al heel lang over nagedacht en er is een schets van gemaakt. In 2018 is deze in een Powerpointpresentatie  getoond aan vertegenwoordigers van de gemeente.  Je kunt het bekijken op deze site.

Lees meer...

Pasen 2020

Met Pasen wordt er traditiegetrouw een nieuwe Paaskaars in de kerk binnengedragen. De dienst heeft dan een feestelijk tintje en het indragen is een bijzonder voorrecht. De afgelopen jaren werd dit vaak gedaan door 2 gemeenteleden. Een oudere die de grote Paaskaars binnendroeg en een jongere die de kleine kaars voor de kindernevendienst naar binnen bracht. Vanwege het coronavirus en de tijdelijke sluiting van de kerk heeft dat dit jaar nog niet plaats gevonden. Bij de kerkenraadsvergadering van 12 oktober werd daarom de oude Paaskaars alsnog verwisseld. Als de kerk dan binnenkort wel weer geopend zou worden, staat er in ieder geval wel een nieuwe Paaskaars.

De kerkenraad vindt het bijzonder jammer dat het niet in een gewone kerkdienst gedaan kon worden, maar wilde de nieuwe kaars nu toch in gebruik nemen. Hieronder ziet u daarvan een paar foto's.

 

Update kerkdiensten PKN

In verband met het stijgende aantal besmettingen met het Coronavirus heeft de kerkenraad besloten voorlopig geen diensten meer te organiseren  in de plaatselijke kerk. Dit is een besluit voor de komende weken en zonder duidelijke einddatum. De heropening van de kerk hangt af van de ontwikkelingen in onze maatschappij met betrekking tot het Coronavirus en de maatregelen die onze overheid daaraan verbindt. 

De kerkenraad hoopt u allen in de toekomst weer te kunnen ontvangen. 

Update Simmer yn Fryslân

Dizze simmer meitsje de ferslachjouwers fan Omrop Fryslân in acht wiken lange toer troch ús provinsje. Se strike del yn ferskate doarpen en stêden yn Fryslân en besykje dy plakken te sjen troch de eagen fan de bewenners. Want, wat bart der yn de simmer?

Hjoed (8 juli) binne we de hiele dei yn Kollumerpomp. Yn dit simmerblog in oersjoch fan alle ferhalen. Jûn om 17.15 oere, en dêrnei om 'e healoere, is Simmer yn Fryslân op telefyzje te sjen.

https://www.facebook.com/OmropFryslan/videos/simmer-yn-kollumerpomp/277108493380572/

https://www.omropfryslan.nl/nijs/971635-simmerblog-simmer-yn-kollumerpomp

Openluchtdienst 6 september

Op zondag 6 september bent u van harte welkom op het sportveld naast de school. Om 11.00 uur gaat ds. van der Kamp uit Grijpskerk voor in een openluchtdienst, georganiseerd door de plaatselijke PKN-kerk.

Neemt u uw eigen stoel mee naar de dienst? In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus zetten we geen stoelen klaar. neemtu ook uw liedboek mee? Dat hebt u ook nodig. Dan kunnen we eindelijk weer eens samen zingen. Houd wel rekening met de 1,5 meter regel.

Bij de uitgang is er een collecte voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

Bij slecht weer gaat de dienst niet door.

We zien u graag

Simmer yn Fryslân

Woensdag 8 juli komt Omrop Fryslân naar De Pomp om een hele dag verslag te doen van alles wat er speelt en gebeurt in ons dorp. Overdag is dat de hele dag te horen op radio en ’s avonds is er het speciale televisieprogramma ‘Simmer yn Fryslân’. We hebben al mooie verhalen op de planning staan, dus het zal vast en zeker een mooie dag worden.

Uitstel jaarvergadering

Zoals u waarschijnlijk heeft gemerkt heeft het bestuur van Dorpsbelangen nog geen jaarvergadering uitgeschreven. De oorzaak laat zich raden; de corona-crisis.
Normaliter wordt de jaarvergadering ergens in maart gehouden. Omdat momenteel onduidelijk is hoe lang deze situatie gaat duren is dit voor onbepaalde tijd uitgesteld. 
Het bestuur beraadt zich nog of, hoe en wanneer er invulling gegeven kan worden aan de jaarvergadering. 
 
Bestuur Dorpsbelangen

Kerkdiensten PKN geannuleerd

Op advies van de classis en in verband met de maatregelen rond het Coronavirus, was al besloten dat de kerkdiensten voor langere tijd niet door zouden gaan. Omdat er door de gemeente nog niet mag worden gezongen, de anderhalve meter nog steeds gehandhaafd blijft en de vakanties voor de deur staan is de sluiting van de kerk verlengd tot 1 september. Daarna hopen we in goede gezondheid de diensten weer te kunnen starten.

Wie maakte de mooiste foto van Kollumerpomp?

Afgelopen jaar organiseerde Dorpsbelangen een fotowedstrijd met de vragen ”Wat maakt Kollumerpomp mooi om in te wonen? Waar geniet jij van, wat vind jij mooi of bijzonder? “ . De juryleden, fotograaf Nanne Nicolai en communicatieadviseur Kristyna van der Laan, hebben de foto’s bekeken en twee winnaars gekozen.

Tijdens de bijeenkomst voor de nieuwe bewoners hebben zij alle foto’s op het scherm getoond en voorzien van opmerkingen tav de kwaliteit én de bepaling of hiermee een mooi stukje van Kollumerpomp werd getoond of dat de foto overal genomen kan zijn.

Alyana Zuidersma was winnaar in de leeftijdscategorie 13 tot 21 jaar met haar “schilderachtig mooie foto” en bij de categorie 21 jaar en ouder heeft Sietske Boonstra gewonnen. Beide prijswinnaars kregen een kado gesponsord bij foto Karin uit Kollum. De prachtige foto van Sietske is op aluminium afgedrukt en krijgt zeker een mooie plek in haar huis. Alyana heeft een tegoed bon van Foto Karin gekregen.
 

6e editie avondwandel4daagse NOH

affiche 4 meiNa het succes van ons eerste lustrum in 2019 maken we ons op voor al weer de 6e editie van ons wandelevenement. We zijn al enigszins met de voorbereidingen begonnen en we hopen er opnieuw een prachtige wandelweek van te maken. Echter onze voorzitter vanaf het eerste uur, Robert Santema, stopt ermee. Voor hem in de plaats komt Froukje Pol uit Warfstermolen. Wie het voorzitterschap op zich gaat nemen, is nog even de vraag. Naast Froukje bestaat het bestuur verder uit Willy van der Heide (secr.), Margo Dorrestijn, Jetze Haarsma en Bert Kingma (penn.m.).
In ieder geval zijn we blij dat het bestuur compleet is en dat wij met frisse moed gaan proberen weer mooie routes voor u/jullie uit te zetten.

Alvast voor in de agenda: De AVD van 2020 is van 8 t/m 11 juni! Nadere gegevens volgen t.z.t.

Lees meer...

Project Levenslicht te zien in Kollumerpomp

Vanaf 22 januari tot en met 2 februari is het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht te zien op de Soensterdijk te Kollumerpomp. Het monument is ontworpen door Studio Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Lees meer...

Is er iets kapot in uw woonomgeving?

Is er iets kapot in uw woonomgeving? Of hebt u ergens last van? Meld het de gemeente meteen.

Wat voor problemen kunt u zoal melden bij de gemeente?

 • Een kapot wegdek of losliggende stoeptegel
 • Niet werkend verkeerslicht of straatverlichting
 • Zwerfvuil
 • Een kapot verkeersbord of -paaltje
 • Een verstopt riool
 • Overlast
 • Als u last hebt van ongedierte. De gemeente bestrijdt alleen ongedierte op gemeentegrond, dus niet in uw huis
 • Eikenprocessierups

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Gemeente Noardeast-Fryslan.

Fotowedstrijd Kollumerpomp

Wat maakt Kollumerpomp mooi om in te wonen?
Waar geniet jij van, wat vind jij mooi of bijzonder?

Graag zien we dat teug op een mooie foto. Daarom willen we iedereen nog een laatste kans geven om zijn/haar mooiste foto’s in te brengen.

Hoe kun je deelnemen?

 • Mail je foto’s uiterlijk 30 september naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij een groot bestand via We Transfer
 • Vermeld hierbij je naam + leeftijd en misschien kun je beschrijven waarom je juist deze foto’s hebt gemaakt/gekozen
 • Je mag met maximaal drie foto's deelnemen

Meer info? Wie maakt de mooiste foto van Kollumerpomp?

Wie maakt de mooiste foto van Kollumerpomp?

Dorpsbelang organiseert een fotowedstrijd. Wat maakt Kollumerpomp mooi om in te wonen? Waar geniet jij van, wat vind jij mooi of bijzonder?

Als dorpsbelang willen we Kollumerpomp beter in beeld brengen. Dit willen we doen door meer foto’s op onze website te zetten. De vraag is dan wat maakt ons dorp zo bijzonder en mooi? Het maken van foto’s kan er voor zorgen dat we nieuwe plekken ontdekken of met andere ogen naar onze directe omgeving kijken.

Lees meer...

Opening 'Pompsterplein'

Donderdag 25 april, 17:00 - 19:00 uur

Sinds 2017 hebben ouders van CBS De Wegwijzer zich ingespannen voor een metamorfose van het schoolplein. Kindere hebben ideeën aangedragen, vele Pompsters hebben bijgedragen aan de totstandkoming vna het vernieuwde plein:

Het pompsterplein

Lees meer...

Op de koffie bij de kerk

Vanaf januari 2019 wordt er elke eerste zondag van de maand, bij ons in de PKN kerk te Kollumerpomp, gelegenheid gegeven aan de gemeenteleden om voor of na de kerkdienst samen koffie te drinken.
Als de kerkdienst begint om 9:30 uur is er na afloop van de dienst koffie drinken. Als de dienst om 11:00 uur begint zal er vooraf gelegenheid zijn tot koffie drinken om 10:00 uur.

Het rooster voor de kerkdiensten vindt u hier in de rechter kollom.

Afsluiting Weeframen project

Zaterdag 1 september 2018 is het zover.

Na een prachtige zomer, vieren we die middag de afsluiting van het Weeframenproject. Een project dat extra glans kreeg doordat velen van u een bijdrage leverden. Op deze middag zal ook de jury de prijswinnaars bekend maken.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. We hopen velen van u te mogen begroeten.

Lees meer...

Feestweek 2018 met als thema: Flower Power

Wat kunnen we terugkijken op een prachtige feestweek met veel zon maar ook helaas zo nu en dan een bui.

Het begon op maandag 20 aug. met de tuinen en straten keuring, wat weer een werk om alles zo mooi versierd te krijgen, de jury vond het dan ook erg moeilijk om tot een besluit te komen maar het is uiteindelijk gelukt.

Lees meer...

Programma dorpsfeest 2018

Nog een paar weken en dan start de bouwvak al weer, een mooi moment om even tot rust te komen en de krachten weer op te bouwen. De laatste week van de bouwvak, maandag 20 augustus t/m zondag 26 augustus, staat traditie getrouw de feestweek van Kollumerpomp weer op het programma. Het thema van dit jaar is “Flower Power” en rond dit thema hebben we weer een aantal “sportieve” activiteiten bedacht. Deze kunt u terug vinden in de bijgevoegde agenda. Wij hopen dat we velen van u weer welkom mogen heten bij een of meerdere van deze activiteiten.

Met vriendelijke groet,

Oranjevereniging Kollumerpomp

Klik hier om het programma te downloaden.

 

Feest in de Noord Oost Hoek

Op de Flyer van de dorpen: Burum, Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp staan de activiteiten van de feestcommissies afgebeeld. Het doel van deze Flyer is om meer bekendheid te geven aan elkaars activiteiten en de inwoners van de dorpen de gelegenheid te geven om ook in een ander dorp te gaan kijken / deelnemen. Op de flyer staan bij sommige activiteiten een zonnetje, hierbij is iedereen van harte uitgenodigd. Waar geen zonnetje bij staat is alleen voor de inwoners van het eigen dorp.

We hopen dat u er graag gebruik van maakt en zo ook eens bij een ander dorp op visite gaat.

Met vriendelijke groet, Oranjevereniging Kollumerpomp

Klik hier om de flyer te downloaden.

 

 

 

 

 

Privacy wetgeving

I.v.m. het in werking treden van de nieuwe privacy wetgeving is de website van Kollumerpomp enigzins gewijzigd. Voorlopig is er besloten geen foto's van evenementen te plaatsen, zoals bijvoorbeeld de foto's van het jaarlijkse dorpsfeest.

 

Uitnodiging heropening vernieuwde zaal van dorpshuis ’t Trefpunt

De afgelopen 4 maanden is er hard gewerkt om de zaal in dorpshuis ’t Trefpunt in Kollumerpomp volledig te renoveren. Trots zijn wij op het resultaat!

Wij nodigen u graag uit voor de officiële heropening. U bent van harte welkom

op zaterdag 12 mei 2018 in dorpshuis ’t Trefpunt, Foijingaweg 15e.

Programma

15.30 – 16.00 uur Inloop / ontvangst
16.00 – 16.15 uur Officiële heropening met terugblik verbouwing
16:15 – 17.00 uur Mogelijkheid om in het dorpshuis de vernieuwde grote zaal te bekijken

We zien u graag op 12 mei!!

Bestuur Stichting dorpshuis ‘t Trefpunt

 

Avondwandel4daagse weer een groot succes.

vierdaagseOpnieuw is de wandel4daagse van de Noordoost Hoek tot een groot succes geworden. Voor de derde keer werd vorige week dit sport- en vrijetijdevenement gehouden in Munnekezijl, Warfstermolen, Burum en Kollumerpomp.

Zoals ook vorig jaar was het even spannend of de eerste avond wel door kon gaan i.v.m. dreigend onweer. Wij hielden de ontwikkelingen goed in de gaten door nauw contact te houden met gemeente, weerstation en Piet Paulusma. Daar Leeuwarden, Drachten, Joure, Franeker en Sneek de eerste avond annuleerden, gaven wij om 17.00 uur groen licht zodat de popelende wandelaars op pad konden.

Lees meer...

Bekendmaking nieuwe Gemeentenaam

noardeastfryslanVrijdagmorgen 17 maart om 11.00 uur werd op De Zijl in een koud en winderig Dokkum de nieuwe naam, Noardeast Fryslân, bekend gemaakt van onze nieuwe gemeente die ontstaat per 1 januari 2019. Dan vindt de herindeling plaats van Kollumerland c.a., Ferwerderadiel en Dongeradeel.

Een commissie met burgemeester B. Bilker als voorzitter boog zich de afgelopen periode over 892 namen die door de plaatselijke burgers waren ingeleverd. Tijdens de verkiezingen op woensdag 15 maart jl. maakten we een keuze uit ‘Dokkumerlân’, ‘Ie – en Lauwerslân’ en ‘Noardeast Fryslân’. Laatstgenoemde naam kreeg verre weg de meeste stemmen:

Dokkumerlân’ 5262 stemmen

Ie-en Lauwerslân’ 3309 stemmen

Noardeast Fryslân’ 17.346 stemmen

De burgemeesters van Kollumerland c.a. en Dongeradeel én de locoburgemeester van Ferwerderadiel brachten hierop een toost uit onder het toezicht van een handjevol toegestroomd publiek.

Strijdlustig I&Q’-team

iqn een vol MFC ‘Hústerwâld’ te Oudwoude streed op vrijdagavond 27 januari jl. het Pompster team ‘I&Q’ tegen 8 dorpen uit de wijde omgeving in de Regiofinale van ‘Slimste dorp van Friesland’. Else Kalma, Marco Kingma, Gepke Aukje Walda en Bert Kingma deden een verwoede poging om een finaleplaats te behalen.

Lees meer...

Dorpshuis Trefpunt ontvangt € 12.500 van het Oranje Fonds

Kollumerpomp. Voor de realisatie van een multifunctionele vloer in de grote zaal heeft dorpshuis Trefpunt in Kollumerpomp een grote bijdrage van € 12.500 ontvangen van het Oranje Fonds. Het bestuur van de stichting dorpshuis Trefpunt is zeer content met deze substantiële bijdrage. De realisatie van de plannen komt hiermee een stap dichterbij.

Lees meer...

Jubileumfeest 'Kontakt'

Beste mensen van Kollumerpomp,

Het jubileumfeest van vrijdagavond 14 oktober 2016 zal ik niet snel vergeten. Wat een opkomst in ons dorpshuis!

Bij de voorbereidingen van het 50 jarig bestaan van ‘Kontakt’ moet je een inschatting maken maar dat de zaal vol zou zitten, had ik niet verwacht. Dank daarvoor!

Lees meer...

Dorpsfeest 2016

Van maandag 15 augustus t/m zondag 21 augustus er er weer dorpsfeest in Kollumerpomp. 

Het programma voor dit feest is als volgt:


Maandag
Keuring tuinen en straatversiering

Dinsdag
14.00 uur Zweeds (loop)spel voor jong en oud
18.30 uur Sterrit uitgezet door MAC de Walden

Woensdag
13.15 uur Spelweek activiteiten bij het Trefpunt
18.45 uur Slip en Slide

Donderdag
10.30 uur Spelweek uitje naar Lauwersoog
18.45 uur Trekker behendigheid wedstrijd

Vrijdag
08:45 uur Boottocht vanuit Zoutkamp (35+)
13.15 uur Spelweek activiteiten bij het Trefpunt
18.45 uur Slingeraap bij/over de Riet
21.00 uur Live Muziek Coverband VIRUS
Toegang voor niet-leden € 7,50

Zaterdag
10.00 uur Wereldrecord Bierdoppen leggen
17.00 uur Barbecue bij het Trefpunt

Zondag
10.00 uur Koffiedrinken
11.00 uur Openluchtdienst onder leiding van Ds. L.Blees
Met muzikale begeleiding van Brassband Wilhelmina uit Kollum

Nieuwe beijlingbordjes voor avondwandel4daagse Noordoosthoek

Na het grote succes van vorig jaar, toen de Stichting Avondwandel4daagse Noordoosthoek voor de eerste keer een avondvierdaagse organiseerde in de dorpen Warfstermolen, Munnekezijl, Kollumerpomp en Burum, kwam de wens naar voren om voor een volgende keer nieuwe bepijlingbordjes aan te schaffen met het herkenbare logo van de Stichting. Men koos voor een witte achtergrond met daarop voor elke afstand een vaste, felle kleur, vergezeld met het logo. Dankzij financiële steun van Stichting SNS-Fonds Grijpskerk werden vorige week enkele exemplaren gepresenteerd.

Lees meer...

Enguête wegenonderhoud

De rekenkamercommissie van de gemeenten Dantumadiel en Kollumerland c.a. doet op dit moment onderzoek naar het wegenonderhoud in beide gemeenten. Het onderzoek vindt plaats in de maanden februari tot april. Onderdeel van het onderzoek is een digitale inwoners enquête. Via de gemeentelijke pagina in de huis-aan-huis krant en de website (+ twitter/facebook) wordt de enquête onder de aandacht gebracht en de link naar de enquête verspreid. Daarom willen wij de enquête onder uw aandacht brengen. Alles natuurlijk met als doel een zo hoog mogelijke respons. 

Klik hier voor de enquete 

Bij voorbaat dank voor uw bereidwillige medewerking! Bestuur Plaatselijk Belang.

Avondwandel4daagse Noordoosthoek

Na het grote succes van vorig jaar organiseren wij van

Maandag 30 mei t/m donderdag 2 juni 2016 de tweede editie van onze Avondwandel4daagse NOH. Er wordt momenteel volop gewerkt aan de routes die de wandelaars langs mooie plekjes leiden. De basisschoolleerlingen zullen t.z.t. worden benaderd en ook alle andere wandelliefhebbers verwachten we aan de start. Er kan weer gekozen worden uit 5 en 10 kilometer. Vol enthousiasme gaan we er een mooie week van maken. De startavond is op maandag in De Pomp en vervolgens wordt er achtereenvolgend in Munnekezijl, Warfster-molen en Burum gelopen. Tijdens deze Avondvierdaagse vragen wij uw aandacht voor de ‘Samenloop voor Hoop’ actie. Je/U kunt bij de organisatie een gift geven in de daarvoor bestemde bus. (voor meer informatie verwijzen we u naar samenloopvoorhoop.nl

Noteer deze vierdaagse alvast in de agenda of op de kalender! We hopen op een grote deelname want wandelen is leuk maar samen wandelen nog véél leuker!

De Pomp in vogelvlucht

vogelvlucht

 

De Pomp in het zonnetje gezet door OpVideo.nl. Een zeer geslaagde promotievideo van ons, nu nog mooier, Friese dorp. Bavo Galama neemt ons mee en vertelt over Kollumerpomp, daar, waar alles geweldig is!

 

 

 

 

Noodopvang Kollumerpomp

Een aantal vrijwilligers hebben zich al gemeld om ons te helpen om het verblijf van de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk te maken. Maar alle hulp is welkom.

De interesses van de mensen die nu bij ons zijn lopen erg uiteen. Er zijn veel mannen die niet kunnen wachten om met Nederlandse lessen te beginnen. We zijn dan ook heel blij en dankbaar dat iemand heeft aangeboden om elke dag deze lessen te verzorgen.

Mochten er mensen zijn die mee willen helpen of meedenken dan houden we ons zeer aanbevolen.

Er is genoeg te doen, zoals bijvoorbeeld Nederlands oefenen, muziekmaken, fietsles geven, spelletjes spelen, helpen met gezamenlijk koken, sporten, samen het dorp in gaan en/of andere activiteiten die er nog bedacht kunnen worden.

Lees meer...

Oud en nieuw 2015

Weer een prachtige afsluiting van het jaar. U kunt dit nogmaals beleven door de samenvatting van Robert Kingma.

Samenvatting oud en nieuw 2015

Let op: om het filmpje te kunnen zien hoeft u zich niet aan te melden hiervoor.

Startzondag Burendag

Zondag 27 september is het startzondag! Op deze dag geven we het startschot voor al het winterwerk van zowel de activiteiten van het Trefpunt als van de kerk.
Dit jaar doen we dat voor het eerst in combinatie met Burendag! Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds & Douwe Egberts. D.E. brengt op deze manier mensen met elkaar in conact met een goed kop koffie. Het OranjeFonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Dankzij hun financiële bijdrage hebben de CC en de Jeugdraad een mooi programma samen kunnen stellen voor deze dag.

Het programma:


11:00 uur De christelijke pop/rock band Chosen verzorgt een dienst in de PKN kerk van De Pomp
12:30 uur Broodmaaltijd op de Foyingaweg midden in het dorp (bij slecht weer in het Trefpunt)
14:00 uur Boerengolf achter de Jacob de Graafstraat


Het belooft een hele gezellige dag te worden!! We hopen dat jullie allemaal meedoen!! Noteer deze datum dus in uw agenda!!
Voor de broodmaaltijd is opgave nodig. Dit kan via een intekenlijst in het Trefpunt en in de kerk. Je kunt je ook opgeven bij

Korien Boerema: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0511-408767
Petronella Kuiken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0511-408383

Opgave voor woensdag 23 september.

Namens de CC en de Jeugdraad:
Tot ziens op zondag 27 september!!

Routes versierde wagens

Zoals wel bekend hebben we dit jaar weer de versierde wagens. Om deze prachtige creaties eindelijk aan het publiek te kunnen te tonen zijn deze week op vrijdag en zaterdag de volgende routers uitgezet. Vrijdag gaat de route van 21,6 km over Burum en Munnekezijl, zaterdag wordt gereden over Oudwoude en Kollum over een afstand van 16,5 km.

Lees meer...

Open dag camping 'it Dreamlân'

Vrijdag 19 juni hielden Minke Schouten en Robert de Wit van camping ‘It Dreamlân’, Groeneweg 5 de feestelijke opening van het nieuwe vakantieverblijf. Onder grote belangstelling van familie en omwonenden uit de omgeving opende wethouder J. Boerema de 4 appartementen ‘Lân’, ‘Loft’, ‘Wetter’ en ‘Ljocht’. Deze aspecten vindt men terug op dit adembenemend plekje onder Kollumerpomp. Men komt hier helemaal tot rust. Daarom weten heel veel vakantiegangers uit o.a. de Randstad deze camping te vinden. Er is heel veel geïnvesteerd zodat men hier met gebruik van alle gemakken helemaal één is met de natuur.

Robert en Minke, van hart gefeliciteerd met het behaalde resultaat en heel veel succes en plezier toegewenst samen met jullie campinggasten!

 

12e plaats voor Pompster team Drakenbootrace te Kollum

Op zaterdag 20 juni werd onder prachtige weersomstandigheden voor de derde keer het Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace in Kollum georganiseerd. 408 deelnemers verdeeld over 24 teams deden aan het spektakel mee. De drakenbootraces werd gehouden in het Kollumer Kanaal, tussen de Molenhoek en de Hessebrug. Het team van PB Kollumerpomp werd 12e en kwam hiermee in de middenmoot terecht. Het team van Munnekezijl werd kampioen.

depompdraken

Het team uit De Pomp

 

Warme slotavond Wandelvierdaagse Noordoosthoek

wandel4daagseOnder prachtige weersomstandigheden werden donderdagavond de wandelaars met muziek binnengehaald bij dorpshuis De Warf in Warfstermolen. Deze slotavond heeft altijd een speciaal tintje: medailles worden uitgereikt en iedereen heeft een voldaan gevoel. Na het herfstweer van afgelopen dinsdag kon de trui en de regenjas uit want het was soms té warm. De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagde vierdaagse welke zij dit jaar voor de eerste keer hebben georganiseerd. Zij hebben hun best gedaan om mooie routes uit te zetten in het karakteristieke landschap van dit deel van de gemeente Kollumerland c.a. Er hebben ongeveer 325 sportieve wandelaars meegedaan en daar hadden Robert Santema, Akke Slagter, Bert Kingma, Margo Dorrestijn en Jetze Haarsma alleen maar van durven dromen. Geweldig, al die kinderen van klein tot groot maar ook veel volwassen die met een goed humeur aan de start verschenen; complimenten!! Samen met de steun van lokale ondernemers, verkeersregelaars en vrijwilligers is dit een geslaagd evenement geworden wat zeker voor herhaling vatbaar is. Het organiserende team is dan ook bijzonder blij dat alles zo goed is verlopen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de 2e editie gehouden in de eerste volle week van juni 2016, dus noteer dit alvast op de kalender of in de agenda! Ze hebben een jaar  om een nieuw traject op papier te zetten zodat jong en oud weer kunnen genieten door samen te wandelen want zeg nou eerlijk: wandelen is leuk……..maar samen wandelen toch veel leuker?!

 

V.l.n.r.: Robert Santema, Akke Slagter, Bert Kingma, Margo Dorrestijn en Jetze Haarsma

Avondwandel4daagse Noordoosthoek

vierdaagseMaandagavond 1 juni gaat de eerste Avondwandel4daagse van de Noordoosthoek van start. Na vele weken van voorbereiding is het dan eindelijk zover. Heel veel vrijwilligers gaan ons assisteren en daar zijn we heel blij mee.

De voorinschrijving van de 5 en de 10 km. (€3,- p.p.) loopt nog t/m 30 mei. Opgeven bij Margo Dorrestijn, Foijingaweg 86. De kinderen kunnen zich ook op school opgeven. Maandagavond betaalt u € 4,- p.p. aan de start. Tevens kan er ook 1 avond (€ 2,50 p.p.) gelopen worden. Tot slot nog even aandacht voor het volgende:

Lees meer...

De Lauwerssé

KOLLUMERPOMP - Michiel Sjouke Elings Visser, achttien jaar veehouder geweest te Kollumerpomp maar was daarnaast een bevlogen amateur historicus en schrijver. Als rasechte Fries schreef hij pagina's vol in diverse streekkranten en –bladen. Eigenzinnig als hij was, had hij een eigen visie op politieke zaken en problematiek in de agrarische sector. In de jaren 1952 en 1953 schreef M.S.E., zoals hij op De Pomp werd genoemd, een reeks artikelen over de Lauwerszee in het Friestalige blad 'De Stim fan Fryslân', het tijdschrift van het 'Kristlik Frysk Selskip'.

Op 28 maart 1968 neemt hij, als tachtigjarige, afscheid van zijn lezers en spreekt daarbij de hoop en wens uit dat zijn werk op een zekere dag uitgegeven zal worden. 'Graech soe ik sjen wolle dat inkelde fan myn opstellen bondele en útjown wurde, mar ik sjoch der gjin kâns op", aldus Visser. Na een kort ziekbed overlijdt hij op 23 mei 1971. Met medewerking van Foppe Visser, zoon van M.S.E. Visser, en Tresoar in Leeuwarden maakte Pompster Bert Kingma het verhaal compleet en publiceerde het in de vorm van een klein boekje (Friestalig) van 44 pagina's en is voor € 4,- verkrijgbaar op Meester Visserstraat 3, Kollumerpomp.

"Ik wie fan doel om it oer te setten yn it Nederlânsk mar dat koe ik dy bêste man net oandwaan", zegt hij. Van deze uitgave is een beperkt aantal gedrukt en afgelopen maandag mocht hij het eerste exemplaar overhandigen aan F. Visser.

Foto uitreiking boekje 'De Lauwerssé': links: Foppe Visser; rechts: uitgever Bert Kingma.

Ledenvergadering Uitvaarfvereniging 'De Laatste EER'

Het bestuur nodigt haar leden uit voor de jaarlijkse leden vergadering op woensdag 15 april 2015 om 20.00 uur in het Trefpunt te Kollumerpomp.

AGENDA:

 • Opening door voorzitter K.van der Veen
 • Herdenking overledenen
 • Notulen 09 april 2014
 • Mededelingen
 • Financieel verslag 2014
 • Verslag kas commissie
 • Vast stellen contributie en ledenkorting
 • Bestuur verkiezing: Aftredend en niet herkiesbaar D.Zuidema
  • Bestuur stelt voor ……………
  • kandidaten kunnen zich aanmelden een half uur voor de vergadering
 • Rondvraag
 • Sluiting

Meer informatie over onze vereniging vindt u hier.

Himmeldei

landelijkeopschoondagWat is er mooier dan het voorjaar te beginnen met een schone omgeving?
Het doel van de Himmeldei is om de dorpen en steden schoner te maken door met elkaar de straat op te gaan en de directe woonomgeving afvalvrij te maken. De gemeente levert het materiaal en een kop koffie voor de vrijwilligers.

Lees meer...

Kollumerpomp presenteert haar dorpsvisie

Dinsdagavond 17 maart hield Plaatselijk Belang Kollumerpomp haar ledenvergadering in dorpshuis het Trefpunt. Voorzitter Ronnie Wilschut mocht het eerste exemplaar van de nieuwe dorpsvisie 2015-2020 in het bijzijn van een goed gevulde zaal overhandigen aan wethouder J. Boerema.
Deze visie is tot stand gekomen na een gehouden enquête enkele jaren geleden, een inspreekavond met de leden en een brainstormsessie van enkele bestuursleden. Hierbij werd de vraag gesteld: "Waar willen we heen als dorp Kollumerpomp en hoe gaan we dat realiseren?" Het beleid hierin zal samen met de leden worden besproken en het bestuur van Plaatselijk Belang zal dan verslag doen van haar werkzaamheden.

Lees meer...

Passage 60 jaar

passageDinsdag 17 februari j.l. vierden de dames van Passage hun 60 jarig jubileum.
Van de 17 leden waren er 11 leden die een jubileum vierden.
Annie Kingma-Dam spande de kroon met 55 jaar.
Daarna Lenie Postma de Haan met 50 jaar.
Sijke Nicolai was al 45 jaar Passage lid.
Verder waren er 4 leden met 40 jaar, 1 met 35 jaar en 3 leden die 25 jaar lid waren.
Het werd in eigen kring gevierd met o.a. een heerlijk buffet verzorgd door het Trefpunt.