Boek funerair erfgoed Kollumerland

boek funerairOp maandag 27 oktober 2014 overhandigde wethouder Jelle Boerema het boekwerk ‘bijzondere grafmonumenten van Kollumerland c.a.’ aan de funeraire commissie.
Aan de hand van onderzoek hebben de commissieleden samen met de gemeente Kollumerland c.a., een aantal graven aangedragen die aan de gestelde richtlijnen voldeden. Dit heeft geresulteerd in een mooi boekwerk met een complete lijst van zowel waardevolle graven als grafmonumenten.


Op grond van de verordening op het beheer en gebruik van de begraafplaatsen is een lijst samengesteld met funerair erfgoed. Deze lijst bestaat uit twee categorieën.
De eerste categorie bestaat uit bijzondere grafmonumenten, monumenten die door materiaal gebruik of symboliek belangrijk erfgoed zijn. De inventarisatie is door de heer Leon Bok van het bureau funeraire adviezen uitgevoerd.
De tweede categorie bestaat uit de graven van personen die een bijzondere betekenis in de geschiedenis hebben gespeeld. Deze graven zijn door een funeraire commissie samengesteld. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan oorlogsgraven, graven van notabelen en bekende inwoners uit de gemeente.

Funeraire commissie
De funeraire commissie is in 2011 opgericht en bestaat uit vertegenwoordigers van plaatselijke belangen Kollum, Kollumerpomp, Munnekezijl, Burum en Warfstermolen en uitvaart- en begrafenisverenigingen. Het doel van de commissie was om graven te benoemen van mensen die een relevante betekenis hebben gespeeld in de historie van Kollumerland c.a.

Onderzoek
De afgelopen drie jaar heeft onderzoek plaatsgevonden naar de verschillende categorieën funerair erfgoed. Het onderzoek heeft zich beperkt tot graven van vóór 1970. Het onderzoek heeft zich toegespitst op de gemeentelijke begraafplaatsen van Burum, Kollum en Munnekezijl.

Het boek is digitaal te bekijken via de website van Kollumerland