Polder Nieuwkruisland krijgt nieuwe gemalen

Afgelopen weken heeft u vast al gemerkt dat er wordt gewerkt bij het gemaal, dat in het land staat van Jaap van Dellen. Gemaal de Blikken wordt namelijk vervangen door een nieuw gemaal dat ongeveer 75 meter zuidelijker wordt gebouwd nabij het Munedykspaad. Gedurende de bouw kan het bestaande gemaal nog gewoon dienst doen en is geen noodbemaling nodig.

Onlangs is men begonnen met het verbreden, middels grasbetonstenen, van het Munedykspaad. Dit wordt gedaan voor de bereikbaarheid van het gemaal. De rayonbeheerder kan op deze wijze efficiƫnter zijn controles uitvoeren.

Het bouwverkeer zal door de landerijen van de heer Van Dellen rijden.

De bouw begint op medio oktober waarna het gemaal eind 2014 in gebruik zal worden genomen.

 

Het gemaal de Kolk tussen Warfstermolen en Munnekezijl aan de Oldeborchweg wordt vervangen door een groter gemaal. Het nieuwe gemaal komt iets dichter bij de weg te staan. Het lijkt qua uiterlijk op het oude. Het gemaal krijgt meer capaciteit nu deze bijna de hele polder gaat bemalen. Het vijzelgemaal in de molen wordt straks niet meer gebruikt.

"De Westermolen speelt zijn rol tot het nieuwe gemaal het overneemt. In feite gebeurt dit door inschakeling van de elektromotor door het Wetterskip. Daarnaast kan de molenaar, als hij aanwezig is en er is voldoende wind, deze uitschakelen en met de molen de bemaling overnemen. Door het nieuwe gemaal is er een nieuwe indeling. Daardoor maakt de molen geen noodzakelijk deel meer uit van de bemaling. De molen blijft intact inclusief de vijzel, maar speelt geen rol meer in het systeem", aldus Aren Vroegindewey van Stichting Erfgoed Kollumerland. Zij zijn de eigenaar van de molen.

Dat betekent dat ook de waterlopen worden aangepast, zodat het water straks naar Ooster Nieuwkruisland zal stromen. In het veld is nu al te zien dat er is en wordt gegraven o.a. langs de weg Ooster Nieuwkruisland. Het gemaal de Kolk zal ook eind 2014 klaar zijn.