DE POMP of KOLLUMERPOMP? De Uitslag!

Naar aanleiding van de enquête die we hebben gehouden met betrekking tot het invoeren van Friese plaatsnamen in onze gemeente zijn veel reacties binnengekomen.

Ca. 55% van alle inwoners van 18 jaar en ouder heeft zijn/haar mening gegeven.

De uitslag is dat 89% van de respondenten het liefst Kollumerpomp als officiële naam ziet.

Daarnaast vindt 77% van de respondenten (onafhankelijk van de keuze voor de officiële naam) dat de tweede naam ook op de plaatsnaamborden moet worden vermeld.

Deze uitslag geeft duidelijk aan dat men in grote meerderheid voor het behoud van de huidige plaatsnaam Kollumerpomp is.

Ook geeft de uitslag duidelijk aan dat onze inwoners (Pompsters) ook nog steeds grote waarde hechten aan de naam “De Pomp” en deze graag op de plaatsnaamborden terugzien.

Lees meer...

Wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Noardeast-Fryslân op werkbezoek in Kollumerpomp

De afgelopen tijd werden handtekeningen verzameld door bewoners van Kollumerpomp. Volgens Pyr Bosma van de werkgroep, die aan de Foyingaweg woont, hebben inmiddels meer dan vijftig mensen getekend. Alle handtekeningen zijn gebundeld in een boek. Wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Noardeast-Fryslân nam dat boek met handtekeningen donderdagmiddag in ontvangst.

Lees het hele verhaal op rtvnof.nl

 

Veranderingen rond het dorpshuis

In aanvulling op de presentatie van de Foyingaweg willen we ook onderstaande schets met u delen. Bij de plannen voor de Foyingaweg is ook gesproken over het gebied rond het dorpshuis. In een bijeenkomst met bestuurders van alle commissies, verenigingen en stichting in Kollumerpomp is toen deze schets gemaakt.
De volgende onderwerpen zijn daar aan de orde geweest:

 • voor verkeer over de Foyingaweg is niet zichtbaar dat er een school achter het dorpshuis staat. Er ontstaat geen aandacht voor schoolgaande kinderen.
 • parkeren achter het dorpshuis is in het gebied waar de kinderen ook lopen en fietsen. Kan parkeren zo worden gedaan dat het veiliger is voor kinderen?

Parkeren naast het dorpshuis voor de auto's die kinderen brengen?

 • het gebied achter het dorpshuis en voor de school is een kaal stuk. Wat kunnen we daar ontwikkelen voor bv sport of...
 • naast het dorpshuis is plek voor de jonge kinderen om te spelen en op het dorpsplein de grotere. De twee speelgebieden liggen nu los van elkaar en kan dat niet meer een geheel worden..

 

Herinrichting van de Foyingaweg

Er wordt al lang gesproken over de herinrichting van de Foyingaweg. Hieronder vindt u meer informatie over het hoe en waaromtrent deze herinrichting. Onderaan de pagina vindt u een pdf bestand met beelden van de huidige situatie, en over suggesties voor verbetering. Denk met ons mee, of kom zelf in actie.

Herinrichten van de Foyingaweg
De Foyingaweg in Kollumerpomp is een doorgaande weg van straatklinkers waar een 30 km zone geldt. Aan beide zijden van deze weg staan huizen en sommige staan zelfs dicht op de weg. De weg is lang, recht en breed en is een doorgaande weg. Het is niet een overdreven drukke weg maar er wordt vaak sneller gereden dan toegestaan ook door vrachtwagens en enorme trekkers met bonkende karren. De ondergrond van klei zorgt dat de trillingen ver door dreunen tot in de huizen. De glazen in de kasten en de scheuren in de muren kunnen dit onderschrijven. De dagelijkse aardbevingen zorgen voor schade aan huizen en die worden steeds erger. Wij als inwoners van De Pomp zijn allemaal afhankelijk van deze weg. We zijn erdoor verbonden en hebben er vast allemaal een mening over. Er wordt al heel lang over nagedacht en er is een schets van gemaakt. In 2018 is deze in een Powerpointpresentatie  getoond aan vertegenwoordigers van de gemeente.  Je kunt het bekijken op deze site.

Lees meer...

Pasen 2020

Met Pasen wordt er traditiegetrouw een nieuwe Paaskaars in de kerk binnengedragen. De dienst heeft dan een feestelijk tintje en het indragen is een bijzonder voorrecht. De afgelopen jaren werd dit vaak gedaan door 2 gemeenteleden. Een oudere die de grote Paaskaars binnendroeg en een jongere die de kleine kaars voor de kindernevendienst naar binnen bracht. Vanwege het coronavirus en de tijdelijke sluiting van de kerk heeft dat dit jaar nog niet plaats gevonden. Bij de kerkenraadsvergadering van 12 oktober werd daarom de oude Paaskaars alsnog verwisseld. Als de kerk dan binnenkort wel weer geopend zou worden, staat er in ieder geval wel een nieuwe Paaskaars.

De kerkenraad vindt het bijzonder jammer dat het niet in een gewone kerkdienst gedaan kon worden, maar wilde de nieuwe kaars nu toch in gebruik nemen. Hieronder ziet u daarvan een paar foto's.

 

Update kerkdiensten PKN

In verband met het stijgende aantal besmettingen met het Coronavirus heeft de kerkenraad besloten voorlopig geen diensten meer te organiseren  in de plaatselijke kerk. Dit is een besluit voor de komende weken en zonder duidelijke einddatum. De heropening van de kerk hangt af van de ontwikkelingen in onze maatschappij met betrekking tot het Coronavirus en de maatregelen die onze overheid daaraan verbindt. 

De kerkenraad hoopt u allen in de toekomst weer te kunnen ontvangen. 

Update Simmer yn Fryslân

Dizze simmer meitsje de ferslachjouwers fan Omrop Fryslân in acht wiken lange toer troch ús provinsje. Se strike del yn ferskate doarpen en stêden yn Fryslân en besykje dy plakken te sjen troch de eagen fan de bewenners. Want, wat bart der yn de simmer?

Hjoed (8 juli) binne we de hiele dei yn Kollumerpomp. Yn dit simmerblog in oersjoch fan alle ferhalen. Jûn om 17.15 oere, en dêrnei om 'e healoere, is Simmer yn Fryslân op telefyzje te sjen.

https://www.facebook.com/OmropFryslan/videos/simmer-yn-kollumerpomp/277108493380572/

https://www.omropfryslan.nl/nijs/971635-simmerblog-simmer-yn-kollumerpomp

Openluchtdienst 6 september

Op zondag 6 september bent u van harte welkom op het sportveld naast de school. Om 11.00 uur gaat ds. van der Kamp uit Grijpskerk voor in een openluchtdienst, georganiseerd door de plaatselijke PKN-kerk.

Neemt u uw eigen stoel mee naar de dienst? In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus zetten we geen stoelen klaar. neemtu ook uw liedboek mee? Dat hebt u ook nodig. Dan kunnen we eindelijk weer eens samen zingen. Houd wel rekening met de 1,5 meter regel.

Bij de uitgang is er een collecte voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

Bij slecht weer gaat de dienst niet door.

We zien u graag

Simmer yn Fryslân

Woensdag 8 juli komt Omrop Fryslân naar De Pomp om een hele dag verslag te doen van alles wat er speelt en gebeurt in ons dorp. Overdag is dat de hele dag te horen op radio en ’s avonds is er het speciale televisieprogramma ‘Simmer yn Fryslân’. We hebben al mooie verhalen op de planning staan, dus het zal vast en zeker een mooie dag worden.

Meer artikelen...

 1. Uitstel jaarvergadering
 2. Kerkdiensten PKN geannuleerd
 3. Wie maakte de mooiste foto van Kollumerpomp?
 4. 6e editie avondwandel4daagse NOH
 5. Project Levenslicht te zien in Kollumerpomp
 6. Uitnodiging
 7. Is er iets kapot in uw woonomgeving?
 8. Fotowedstrijd Kollumerpomp
 9. Feestweek 2019
 10. Wie maakt de mooiste foto van Kollumerpomp?
 11. Her-denken
 12. Opening 'Pompsterplein'
 13. Bazaar 15 en 16 maart
 14. Ledenvergadering Begrafenisvereniging “De laatste Eer”
 15. Op de koffie bij de kerk
 16. Fototentoonstelling zaterdag 15 december a.s.
 17. Afsluiting Weeframen project
 18. Feestweek 2018 met als thema: Flower Power
 19. Programma dorpsfeest 2018
 20. Feest in de Noord Oost Hoek
 21. Privacy wetgeving
 22. Uitnodiging heropening vernieuwde zaal van dorpshuis ’t Trefpunt
 23. De Pomp in vogelvlucht
 24. De Pomp in vogelvlucht
 25. Ledenvergadering Begrafenisvereniging “De laatste Eer” Kollumerpomp
 26. Avondwandel4daagse weer een groot succes.
 27. Bekendmaking nieuwe Gemeentenaam
 28. Ledenvergadering Begrafenisvereniging “De laatste Eer”
 29. Bazaar 17 en 18 maart
 30. Strijdlustig I&Q’-team
 31. Dorpshuis Trefpunt ontvangt € 12.500 van het Oranje Fonds
 32. Jubileumfeest 'Kontakt'
 33. Dorpsfeest 2016
 34. Nieuwe beijlingbordjes voor avondwandel4daagse Noordoosthoek
 35. Enguête wegenonderhoud
 36. Avondwandel4daagse Noordoosthoek
 37. Ledenvergadering Begrafenisvereniging “De laatste Eer”
 38. De Pomp in vogelvlucht
 39. Noodopvang Kollumerpomp
 40. Oud en nieuw 2015
 41. Startzondag Burendag
 42. Routes versierde wagens
 43. Open dag camping 'it Dreamlân'
 44. 12e plaats voor Pompster team Drakenbootrace te Kollum
 45. Warme slotavond Wandelvierdaagse Noordoosthoek
 46. Avondwandel4daagse Noordoosthoek
 47. De Lauwerssé
 48. Ledenvergadering Uitvaarfvereniging 'De Laatste EER'
 49. Himmeldei
 50. Kollumerpomp presenteert haar dorpsvisie
 51. Passage 60 jaar